Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Týmové zlato a další úspěchy závodníků ISCAREXU na MS

Do Slovenské vesničky Pruské jsem s rodinou dorazil v pátek téměř v poledne. Zanedlouho poté dorazila i další auta týmu Iscarex. Na rozdíl od loňské slavnostně vyzdobené Itálie nás přivítala ospalá vesnička a na domluvené ubytovně jen zavřené dveře. Nakonec ovšem všechno dobře dopadlo a po stěhování z nefunkčních pokojů do těch trochu funkčnějších jsme se auty vydali prohlédnout si trať závodu. Vyjeli jsme tedy do cílového prostoru na kopec Vršatec. Cílem bylo trochu se rozklusat a seznámit se s brutálním závěrečným stoupáním. Já se ale spíše kochal pohledy na skalní hřeben a výhledem do údolí.

Přes noc sprchlo, ochladilo se, a tak nás sobota uvítala super počasím pro závod. Vše šlo ráz na ráz. Přehodnocení bot, rozklus a šlo se na start. Startovalo se po půlhodině, vždy dvě kategorie mužů a žen. V kategorii M45 a M50 nás bylo opravdu hodně a tak jsem to, ve snaze nenechat se zavřít, rozběhl velice svižně, v čelní skupince s Bořkem Jančíkem a Martinem Vackem. Začátek byl do mírného stoupání po silnici a hodinky po prvním km ukázaly tempo cca 3:34. Taktika po startu běžet hlava nehlava byla dobrá, ale ne na dlouho. Na 5. až 7. km mi bolesti břicha jasně naznačily, že na to nemám a pár soupeřů mě předběhlo. Pod závěrečný kopec nás v kategorii M50 doběhlo s malými rozestupy 6, já byl uprostřed a přesvědčen, že se ještě propadnu, neboť to byli běžci, kteří mi vloni v Itálii nadělili několik minut. Nevím, jak je to možné, asi mi ten kopec připomněl Peklák nebo soupeři už také nemohli, ale za bouřlivého povzbuzování jsem utrhl Itala s Američanem. Upřímně řečeno jsem byl už v agonii, na traverzu před kopcem vnímám manželku s dcerou a slyším jsou 3 metry za tebou. Ve stoupání se mi připletlo do pěšinky několik pomalejších běžkyň startujících půlhodinu před námi, ale já cítil soupeře a šel dopředu jak buldozer. Slyším pouze zvon od Adély a před vrcholem fandícího Honzu, jinak nevnímám nic. Poté si všimnu, jak Němec plete nohama, zatínám se do závěrečného spurtu a hlavou mi bleskne nesmíš mu dát šanci se chytit a vyšlo to. Celkově to bylo 7. místo. Bořek byl na neuvěřitelném 3. místě a získal bronzovou placku, Franta Buřil pak 14., což ve výsledku znamenalo první místo v týmech a zisk zlaté medaile.

Trochu jsem se vzpamatoval a šel se zafandit ostatním. Na závěr jsme si s Janou a Zuzkou vyšlápli ještě o 200 m výše na kopec Chmelový s krásným i když zamračeným výhledem do cílového prostoru a skalní hřeben se zříceninou hradu Vršatec.

Pocity ostatních plně zprostředkovat nedokážu a předem se omlouvám, že dále nebudu jmenovat všechny. Výsledky všech jsou na našich stránkách a o vynaloženém úsilí lépe než slova vypovídají fotky. Láďa Kučera se rval o bednu do posledního metru (podle slin až na prsa a totálního vyčerpání v cíli bylo vidět, že šel na 1000 %). Láďovo 4. místo potom jistil kousek v závěsu Jindra Král super 6. místem. František Vagenknecht byl 12., což v týmovém součtu znamenalo 3. místo, přičemž kluci dosáhli stejného bodového součtu jako 2. Slováci.

V ženách zazářila Lenka Dušková, která stejně jako Bořek Jančík a Miloš Smrčka získala dvě medaile. Individuální bronzovou medaili doplnila díky i 4. místu Doroty Anderlové o stříbrnou medaile v týmové soutěži.

V kategorii M60 dominoval Miloš Smrčka a stal se tak mistrem světa. Spolu s Frantou Kolínkem poté tvořili stříbrný tým. V kategorii W60 byla Blanka Paulů stříbrná. Další České týmové úspěchy byly například v kategoriích W40 - zisk stříbrné medaile (Renata Hájková a Lenka Topinková), W45 - zisk bronzové medaile (Lenka Jančaříková a Katarína Třísková), W50 - zisk stříbrné medaile (Eva Klampflová a Jana Matyášová), také ženy v kategoriích W55 a 60 byly stříbrné. V kategorii WU65 (Anna Staroňová a Miloslava Keprtová) získaly naše běžkyně bronzové medaile.

Co říci na závěr??

Dle mého názoru jsou, vzhledem k výborné konkurenci, která se na Slovensku opět objevila, výsledky všech našich běžců výborné a doufám, že si to všichni užili tak jako já. Všem velká gratulace.

O závodu také napsal na své stránce moc pěkný článek Bořek Jančík.

Výsledky všech závodníků a další informace o závodu jsou také na stránkách pořadatele. http://www.vrsatec2017.eu/

Roman Buriánek

Článek byl publikován 08.09.2017, 11:42:48