Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Iscarex zná recept na popularizaci běhu

Na území naší republiky se v průběhu roku realizuje téměř 30 regionálních nebo městských běžeckých soutěží, známých pod názvy „Liga“, „Pohár“, „Velká cena vytrvalců“ apod. Tyto soutěže mají mnohdy dlouholetou tradici a představují jistou protiváhu jednorázovým masovým běhům. Jednou z nich je Iscarex Cup, jehož letošní výsledky byly vyhlášeny v sobotu 11. prosince v kulturním domě v Němčicích u Litomyšle. Úctu vzbuzuje celkový počet 1771 startujících.

Iscarex Cup tvoří 37 běžeckých závodů, konaných od poloviny března do začátku prosince, a soutěží se v obvyklých věkových kategoriích juniorů, mužů, žen, veteránů a veteránek. Celkový počet startujících se letos vyšplhal až na 1771 běžců, kteří realizovali úhrnem 5626 individuálních startů, což činí průměrně 152 starty na jeden závod. Do ISCAREX CUPU jsou zařazeny běhy na silnici, v terénu a výjimečně i na dráze, konané především v regionu Ústeckoorlicka, Svitavska, Rychnovska a části Pardubicka.



CO SE ISCAREXU PODAŘILO A PROČ

Pro úspěch projektu rozvoje běžeckého hnutí v regionu měla podle mého mínění rozhodující význam skutečnost, že se zde podařilo ideálním způsobem zainteresovat množství lidí v malých městech a vesnicích regionu, kterým metodickou a částečně i organizační pomoc bezplatně poskytuje firma Iscarex s. r. o., úzce propojená již více než deset let s Českotřebovským běžeckým klubem. Iscarex zajišťuje na regionální úrovni propagaci v tištěných i elektronických sdělovacích prostředcích, techniku potřebnou k včasnému vydání výsledkové listiny, novým organizátorům radí, jak co nejefektivněji a nejúsporněji závod uspořádat. Proto počet běžeckých závodů v okolí České Třebové postupně vzrůstá. Podmínkou spolupráce je, aby také místní přiložili přinejmenším v den závodu ruku k dílu a postarali se o dobré značení a bezpečnost tratí, občerstvení závodníků, drobné ceny pro vítěze a do tomboly. Velká většina závodů seriálu Iscarex Cup může sloužit jako příklad dobře uspořádané nízkonákladové sportovní akce na lokální nebo okresní úrovni. „Naše firma do běhů v okrese a kraji investovala značné částky, ale nikdy nám nešlo o to, aby se Iscarex team stal přehlídkou importovaných hvězd,“ vyjádřil nosnou myšlenku projektu majitel firmy Jan Šimůnek st., muž, který se nejvíce zasloužil nejen o rozvoj běhání v oblasti, ale také o uspořádání vrcholné mezinárodní akce, kterou bylo mistrovství světa v běhu do vrchu veteránů v Dolní Moravě 2008.



Členy Iscarex teamu – pochopitelně i s Honzou Šimůnkem a dalšími zasloužilými členy kolektivu – můžete vidět nejen v běžeckém úboru při závodech, ale rovněž jako manuálně pracující při stavění či bourání startovní brány a při zajišťování řady drobných, leč nezbytných úkolů.



NEZAPOMÍNÁ SE NA DĚTI, RODIČE MAJÍ ZÁJEM

V sobotu ráno bylo ve vyšších polohách Pardubického kraje počasí, o kterém se poněkud klišovitě říká, že by do něj ani psa nevyhnali. Rádia se předháněla ve varováních, kde uvízl jaký kamion a kde jsou silnice sjízdné jen obtížně. Kolik dospělých, ale hlavně kolik dětí přijede do Němčic, vesnice v kopcích, kam se o víkendech veřejnou dopravou nelze dostat? Přijede vůbec někdo, když Vánoční běh okolo Zlatého pásku je navíc nebodovaný?



První desítky minut po otevření prezentace v kulturním domě to vskutku na velkou účast nevypadalo, ale pak se tváře organizátorů přece jen začaly pomalu rozjasňovat. Až z Jaroměře přivezli trenéři skupinu dětí, která se celý rok Iscarex Cupu zúčastňovala. Pak se přidávaly další, většinou rodinné výpravy z Chocně, Poličky, Žamberka, Lanškrouna, ale i z malých obcí jako jsou Albrechtice, Dolní Dobrouč nebo Čermná. Děti většinou nevnímaly nepřízeň počasí negativně a jejich nálada se ještě zlepšila, když jim v cíli nabídli nějaký ten pamlsek.

Samostatnou součástí Iscarex Cupu se v posledních letech stala Orlická běžecká liga mládeže, kterou zajišťuje Atletika Albrechtice, takže při odpoledním vyhlašování nejlepších dětských závodníků asistoval nejen veteránský běžec, masér a trenér Ota Sadílek, ale také klubová jednička, letošní nejrychlejší česká maratonkyně Michaela Mertová, a sběratel maratonských čárek a jeden ze sponzorů Orlické ligy Mirek Krumer.

OKOLO ZLATÉHO PÁSKU ZVÍTĚZILI METELKOVÁ A ŘEMÍNEK

Po desáté se začali hlásit také dospělí, i když někteří tentokrát zvolili roli diváků a do Němčic přijeli vlastně jen kvůli odpolednímu vyhlášení seriálu. Pravda, někteří měli vlivem stavu komunikací různé potíže – v táhlém stoupání z České Třebové na Zhoř měl problémy i jeden nejmenovaný veteránský mistr světa v běhu do vrchu (a jak by také ne, když se odvážil jet na letních pneumatikách), nicméně všichni dojeli šťastně a včas, včetně zahraničních účastníků z polské Kladské Bystřice. Na startovní čáru dvoukolového závodu se sice postavilo o něco méně běžců než loni, ale zato všichni startující prokázali dobrou připravenost. V zajímavém souboji mužů porazil choceňský Matěj Řemínek Lukáše Razýma z Vencl týmu Ústí nad Orlicí, třetí doběhl Jan Šimůnek ml. z Iscarexu Česká Třebová. Bez problémů vyhrála závod žen Táňa Metelková z Týniště nad Orlicí, která přivedla na start dětských tratí také své potomky. V souboji o druhé místo udolala veteránka Anna Krátká (TJ Svitavy) nadějnou mladší žákyni, vicemistryni republiky v krosu 2010 Michaelu Stránskou (Iscarex).



NEJPILNĚJŠÍ SI ODVEZLI „OSOBNÍ“ KALENDÁŘE

Odpolední program se přesunul do sálu kulturního domu, kde postupně proběhlo vyhlášení celkových vítězů Orlické běžecké ligy mládeže, ranního závodu v Němčicích, a pak už nastal zlatý hřeb programu, vyhlášení nejlepších a také nejpilnějších účastníků letošního Iscarex Cupu. Náročným, ale vskutku unikátním dárkem pro všechny dospělé účastníky seriálu, kteří se letos zúčastnili alespoň 12 zařazených závodů, byl barevný závěsný kalendář na rok 2011 s uvedením jména konkrétního běžce nebo běžkyně a barevnými fotografiemi téhož závodníka při různých startech. Vyhlášenými fotografkami, soudě alespoň podle kuloárových drbů, jsou prý členky Iscarexu Eva Jirásková a Adéla Stránská. Řekněte sami, nepotěší podobná originální pozornost víc než v obálce ukrytá stokoruna?

Pro keramické vázy, určené vítězům, i pro další ceny si přišlo vždy prvních pět běžců nebo běžkyň příslušné věkové kategorie.

Celkové výsledky seriálu Iscarex Cupu si v případě zájmu sami snadno dohledáte na webových stránkách Iscarexu, uvádíme pouze absolutní vítěze kategorií od juniorů a juniorek po nejstarší veterány a veteránky: Petr Nechvíl (AC Choceň), Michal Horáček, Martin Vacek, Aleš Stránský (všichni Iscarex), Miloslav Červ (Atletika Polička), Jindřich Bielčík (Lichkov), Adéla Stránská (Iscarex), Michaela Mertová (Atletika Albrechtice), Táňa Metelková (SK Týniště), Jana Matyášová (Dolní Dobrouč) a Míla Keprtová (Iscarex).

Odjížděl jsem z Němčic s dobrým pocitem, že Iscarex team zná recept na pořádání úspěšných běžeckých seriálů pro nejširší veřejnost, pro běžce nejrůznějšího věku a výkonnosti. Chce to hodně úsilí, hodně práce – a také hodně vynalézavosti. „Jako podnikatel sleduji pochopitelně také zájem firmy, sport je velmi účinným propagačním prostředkem a my se snažíme dokázat, že tím sportem nemusí být vždycky pouze fotbal nebo hokej,“ uzavírá letošní ročník Iscarex Cupu Jan Šimůnek.



Ivo Domanský

Článek byl publikován 15.12.2010, 11:02:30