Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Celkem vydařený výlet do Beskyd

Tento rok se chystám již podruhé proběhnout po vrcholcích Beskyd. Naše sběrné vozidlo vyjíždí z Prahy. Na místo závodu Soláň Čarták dorážíme až za hluboké tmy. Ještě dáme zlatavý ionťák a jdeme na kutě. V 6 hodin mě budí čilý ruch v místě startu a cíle závodu, který se nachází přímo pod okny. Ranní deštík, který netrvá dlouho, pročistí vzduch a kolem deváté už se klube slunko. Lehký rozklus, důkladné protažení a letmá kontrola potřebné výbavy-gely, proteinové tyčky a hlavně vodu.

Kolem mě se to hemží závodníky a zanedlouho stojíme netrpělivě na startu Valašského Hrbu. Na trať se vydává 140 lidí a čeká nás 55 km krásného horského běhu s převýšením 1914 m. Jak se píše v propozicích, trasa vede po turistické pěšině plynule vlnitým terénem v nádherném prostředí krásných lesů, celé umocněno inspirativními výhledy. Kratší tratě 10, 20, 30 km startují vždy v půlhodinových intervalech. Had závodníků vinoucí se směrem na Pálenici se stále více natahuje. Před sebou v kopcích vidím záda ostřílených soupeřek Kláry Rampírové a Kristýny Obručové, ale při sebězích, ač nejsou technicky náročné, se mi bohužel vzdalují. Asi 2 km před otočkou na Bumbálce potkáváme v protisměru nejrychlejší běžce. Kluci z kopce slušně svištěli, radost pohledět. Trať se stále vlní, až na vyjímku, vrchol Vysoká, žádná dlouhá prudká stoupání.

Asi by se dalo říct, že trať je příjemná a běhavá. Lesní úseky se střídají s loukami a kdo se občas rozhlédl, byl odměněn výhledy na okolní kopce. Po 30km běžíme kolem cíle a míříme směrem na Ptáčnici, kde nás čeká 2. otočka. Zde na mě doléhá menší krize. Kolem 37 km dobíhám Kristýnu. Pár kilometrů běžíme spolu, prohodíme pár slov, občerstvíme se a už nám zbývá posledních 12 km do cíle.

Předbíhám nebo možná předcházím pár soupeřů. Dostává se mi i povzbuzení. Ještě 2 km před cílem je poslední občerstvovačka. Tak si zobnu meloun, banán a čeká mě finiš. Diváci v posledním kopci povzbuzují a v cíli mi gratulují známí i neznámí. Usedám vedle Kláry a probíráme dojmy ze závodu.

A pocity? Volnost, radost, ale i bolest. A na otázku Aleše, jestli jsem se byla v neděli proběhnout? Odpověď zní ne. Ale byla procházka se psem, kolo a bázén.

Kdo nevěří ať to zkusí. A kdo má rád trochu čísel ať se podívá na www.valasskyhrb.cz

Zdraví Marcela

Článek byl publikován 10.06.2015, 12:35:19