Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Knířovský běh

Napiš pocity a dojmy, klidně od nastoupení do auta, tak znělo zadání. Jsem chodící emoce, která psaním relaxuje, takže žádný problém. Poslední červnovou sobotu jsem díky běhu potkala nové lidi a poznala krásné místo nedaleko Vysokého Mýta.

První příjemné překvapení bylo pohodové parkování ve dvoře statku nedaleko od fary a tedy i od startu/cíle. Přijeli jsme tak brzo, že ještě nefungovala registrace. Pojď, projdeme si trasu nabídla dnešní parťačka a já jdu, přestože raději běhám do neznáma.

Start z kopce? To ale znamená cíl do kopce? Hm, budu asi trpět. Sejdeme dolů a před námi se cesta zase zvedá. Tam poběžíme takový menší okruh - třikrát. Čelo se mi trochu orosilo dopředu. Čtyři takovéhle kopce? Proč raději doma nemyju okna?

Naštěstí po pár metrech se odbočuje na louku, sice taky do kopce, ale zlehka. A potom lesní cesty ve stínu, jedna nakloněná rovina po slunci kolem pole a už budeme sbíhat ke shluku fanoušků a znova vybíhat na louku. Pořád se otáčím, představuju si vše dopředu a jsem trochu nejistá.

Když u registrace potkám pár děvčat, která jsou na tom s fyzičkou podobně jako já, už se uklidním. Čas příjemně utíká a tři, dva, jedna START. Sešup dolů, děti kolem cesty tleskají a obdivují náš dav: Fíha, těch je!. Nádech, výdech, úsměv, soustřeď se. Tři kolečka nejsou moc příjemná, ale nedá se nic dělat. Vždyť stačí dýchat a hýbat nohama. A tak to pěkně odsejpá, příliš mne nenaplňuje, že jsem na trati obklopena veterány, ale úcta k jejich výkonům mi zase tep trochu snižuje.

Už je tu cílový kopec, ťapkám seč mohu, chvilku přecházím do chůze a už mi borec z mého klubu radí Nevzdávej se, to dáš. A dala! Po chvilce vydýchání se vracím k cílové bráně tleskat dalším dobíhajícím.

Je to za námi, sluníčko svítí, je krásný den a my se střídáme u stánku s občerstvením. Parta mladých lidí peče palačinky, opéká klobásy, čepuje pivo a nalévá kofolu. Jde jim to krásně od ruky a já si uvědomuju, že jen blázen by si na něco stěžoval. Za třicet korun startovného se o nás postaral houf dobrovolníků a panuje všeobecná pohoda. Pravda, palačinky jsou tak úžasné, že na ně celé odpoledne stojí fronta, ale to je jen malý zádrhel.

Sesedneme se do hloučku, popíjíme kávu z porcelánových hrnečků, povídáme si a čekáme na vyhlášení. Je úžasné znát tolik lidí na bedně a vědět, že si svůj dárkový balíček i medaili zasloužili. Že nikdo neblokoval, nepodváděl a jen sem tam někdo hlasitě probíral počet bodů do tabulky.

Výsledky závodu

Jitka Dohnalová

Článek byl publikován 01.07.2014, 12:24:22