Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

MS v běhu dovrchu, Krynica zdroj, Polsko

Mistrovství světa v běhu do vrchu v Polské Krynici-Zdrój se běželo anglo-saským stylem nahorů-dolů na okruzích v blízkosti tohoto lázeňského města. Start i cíl byl situován na vrcholu pohoří Javořina v nadmořské výšce 1115 m. Po startu se začínalo seběhem. Juniorky běžely jeden okruh - 4.65 km s parametry +286 / -276 m, ženy a junioři dva okruhy a muži tři. Seběh byl dlouhý cca 2,6 km po širokých a místy kamenitých cestách. Následovala nejprudší část trati, asi 500m dlouhý výběh sjezdovky s nepříjemnými traverzy. Stoupání zde bylo opravdu brutální a dokázali ho vyběhnout bez prokládání chůzí snad jen favorité z Ugandy a několik dalších nejlepších mužů. Následovalo mírnější stoupání lesem po úzkých pěšinách až na vrchol Javořiny.

Po dlouhé době byl na startu kompletní tým juniorek a vedl si výborně. O pouhé dva body (součet umístění) děvčata nedosáhla na týmovou medaili.

Junioři letos tvořili velmi vyrovnané a kvalitní družstvo a já jsem již po kvalifikaci na Zadově věřil, že to medaile bude. Již od začátku se chlapci drželi na předních pozicích. Srdnatě bojovali a výsledek v cíli byl až neuvěřitelný. Dlouho jsme počítali body podle pořadí, které jsme stihli zaznamenat při doběhu. Z našich poznámek stále vycházel nejnižší součet pro náš tým. A zanedlouho to oznámil i hlasatel. Zlato bylo nad očekávání. Členové ostatních výprav uznale pokyvovali hlavou a chodili blahopřát české výpravě.

Myslím, že ani ženy či muži se ve světové konkurenci 40 zemí neztratili a podali dobré a vyrovnané výkony. Pochvalu zaslouží především Honza Janů, který skvěle zvládnul přechod z juniorů do elitní kategorie. Potřebovali bychom však v obou kategoriích někoho, kdo se dokáže prosadit do první desítky. V poslední době toho byl schopen Robert Krupička či Pavla Matyášová-Schorná. Oba však na šampionátu chyběli.

Velice vysoko hodnotím výkony Italů a Britů, kteří jsou v této disciplíně velmi silní. O úspěších černých běžců z Ugandy snad nepochyboval nikdo. Žádná další africká země zde kompletní tým neměla (naštěstí :). Myslím, že pod své možnosti běžela ruská i německá výprava. Také Turci zůstali daleko za očekáváním. Po jejich dopingovém skandálu se dá spekulovat o předchozích dosahovaných výkonech. Dopingoví komisaři zde byli v pohotovosti a odnesla to i část našeho týmu. Komisaři přišli na hotel, kde bydlely evropské výpravy již v sedm ráno a začali nekompromisně budit spící sportovce na pokojích. Naštěstí si zřídili dopingovou místnost přímo v hotelu.

Co říci na adresu pořadatelů. Měl jsem po zkušenostech z veteránských MS z pořadatelství Poláků obavy. Nakonec organizaci zvládli se ctí, i když bych to hodnotil známkou 3. V Krynici-Zdrój současně probíhal Festival běhů s účastí cca 15 000 závodníků a tak zde akcí, běžců i lázeňských hostů bylo trochu moc. Krynica-Zdrój je údajně nejznámějším lázeňským městem v Polsku, je zde 75 hotelů a velké množství apartmánů. Připadalo mi, že mistrovství světa je pouze nepodstatnou událostí lázeňského koloritu a známého vícedenního polského festivalů běhů. V něm se běží od různých kratších běhů po lázeňské kolonádě, přes maratón až po stokilometrový běh přes Javoří hory. Propagace MS v lázeňském městě byla na rozdíl od festivalu minimální. Ale na to se historie už ptát nebude. Důležité jsou výsledky a ty byly pro český tým vysoko nad pořadatelským standardem.

Aleš Stránský

Článek byl publikován 10.09.2013, 12:52:56