Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Králičák určil nominaci na MS, chybí v ní vítěz

Nebývalá konkurence, alespoň co se domácích běžeckých kolbišť týče, se sešla v sobotu v obci Dolní Morava pod Králickým Sněžníkem. V závodě Cena firmy Iscarex Dolní Morava – Králický Sněžník se bojovalo nejen o vítězství, ale i o nominaci na MS v běhu do vrchu. Vítězi závodu se stali Robert Krupička a Pavla Schorná. Krupička se však místo na mistrovství světa chystá na Jungfrau Marathon. Kdo si tedy vybojoval nominaci?

Trať běhu na Králický Sněžník je většinou zasvěcených vrchařů řazena k tomu nejtěžšímu a tím pádem nejpřitažlivějšímu, co se dá v českých kopcích vyzkoušet. Na třinácti kilometrech musí běžci vystoupat pro mnohé zničujících 963 metrů, přičemž největší porce výškových metrů čeká na závodníky v posledních pěti kilometrech.



Již startovní listina nasvědčovala tomu, že nominace nebude letos v žádné kategorii lacinou záležitostí. Ve stejnou chvíli jako hlavní závod byl pak pět kilometrů pod vrcholem Králického Sněžníku odstartován závod juniorek.

Hned po startu hlavního závodu se od ostatních oddělila čtveřice Robert Krupička, Jan Havlíček, Petr Pechek a Jiří Voják. S menším odstupem za nimi rozběhla závod dvojice dalších spolufavoritů Pavel Brýdl a Tomáš Blaha. Po čtvrtém kilometru začali běžet svůj závod Robert Krupička s Honzou Havlíčkem. Robert nakonec Honzovi utekl v začátku prudkého stoupání pět kilometrů před cílem a svůj odstup pak zkušeně kontroloval.



„Běžel jsem Králičák z plného tréninku, hlídal jsem si jenom pozici, neměl jsem ani hodinky, nemyslel jsem na rekord, ten je hodně kvalitní. Kontroloval jsem si hlavně odstup od Honzy Havlíčka, který dnes běžel dobře,“ líčil po závodě spokojený Robert své dojmy v Areálu snů na Dolní Moravě.

Ani Honza Havlíček neskrýval respekt ke svému největšímu soupeři. Na startu prý cítil únavu z minulého týdne, kdy doběhl rovněž druhý za Robertem na MS extrémních štafet ve Švýcarsku. Honza hovořil o svém výkonu se svou přirozenou skromností, jakoby vlastně dnes nic výjimečného nepředvedl: „Robert byl lepší a já si doběhl pro nominaci, jsem spokojený.“



Přibližně dvě minuty za nejlepší dvojicí se odehrával lítý boj o třetí místo. Až do posledního kilometru spolu běžela trojice Tomáš Blaha, Petr Pechek a Jiří Voják. Bednu pro sebe v závěru nakonec opakovanými nástupy urval možná trochu překvapivě Tomáš Blaha. S minimálními odstupy pak doběhl čtvrtý Petr Pechek a pátý Jirka Voják. Pro Tomáše Blahu znamenal letošní výkon i vylepšení osobního rekordu na Králičáku o minutu, v cíli byl spokojený a chystá se ladit formu na MS. Pro Petra Pechka znamenalo čtvrté místo hlavně splnění cíle nominovat se na MS. Stejně tak byl s nominací spokojen Jiří Voják, méně už pak s výkonem.



„Na rovinách a v sebězích jsem kluky stahoval, ale do kopce to dnes nebylo ono, i když jsem se na startu cítil dobře. Prostě nebyl den,“ popisoval pocity Jirka.

Na šestém místě doběhl zkušený vrchař Pavel Brýdl, který si stěžoval na únavu z posledních týdnů, kdy absolvoval několik těžkých závodů. „Hlídal jsem si od začátku šesté místo, na víc jsem dnes nemyslel. Jsem rád, že se podařilo se nominovat, svěřoval se Pavel.



Pro většinu lidí pohybujících se ve vrchařském světě nebylo překvapením, že Robert Krupička nebyl na MS nominován, proto se do Slovinska podívá i v nominaci sedmý David Gerych, který se běhům do vrchu začal věnovat teprve letos, když jejich kouzlo objevil na červnovém Adrenalin Cupu. Bývalý špičkový přespolní běžec a silničář rozběhl závod okolo patnáctého místa a průběžně se posouval až na šťastnou sedmičku. V cíli pak nevěřícně kroutil hlavou: „Ani jsem před startem nevěděl, kolik lidí se vlastně nominuje. To, že bych měl jet, je pro mě příjemné překvapení, ale vrchy se mi moc zalíbily. Rád pojedu do Slovinska sbírat zkušenosti.“



V ženách se hned od startu oddělila od zbytku startovního pole pětice Schorná, Metelková, Sekyrová, Gregorová a Mertová. Již na rovinatých pasážích v první části trati začala ztrácet jedna ze spolufavoritek Helena Poborská. Pro přihlížející to mohlo být překvapení, sama Helena však s podobným scénářem podle svých slov počítala již na startu.



„Když jsem viděla tu konkurenci, bylo mi jasné, že mi holky na těch rovinatých pasážích v první části utečou a už s tím pak nepůjde nic dělat,“ glosovala smířeně své pocity Helena.

Zbylá pětice žen se začala trhat přibližně na čtvrtém kilometru, rozestupy však byly stále minimální a bylo zřejmé, že o nominaci rozhodnou závěrečné extrémní pasáže, kde závodníkům kromě výrazného převýšení komplikuje snahu o běh i kamenitý horský podklad tratě.



Nejvíce sil mezi ženami měla nakonec dvojce Pavla Schorná a Táňa Metelková. Svým soupeřkám se vzdálily v náběhu do terénu a kontrolovaly svou pozici. V závěru pak měla více sil a možná i vůle po vítězství Pavla Schorná, která se tak po mateřské přestávce vrátila mezi naši špičku skutečně ve velkém stylu. Druhá Táňa Metelková byla ze svého výkonu příjemně překvapena, dokonce tak, že jí prý nominace mírně narušila soukromé plány na příštích čtrnáct dní. Přesto však svou radost z výkonu i účasti na MS neskrývala. Další spolufavoritka, Kamila Gregorová, se zase nejvíce obávala úvodních rovinatých osmi kilometrů, které prý byly hodně dlouhé. Nicméně na soupeřky nenabrala žádnou výraznou ztrátu a v závěrečných terénních pasážích se propracovala na nominační třetí příčku, se kterou byla neskrývaně spokojená.

Podobnou strategii jako Kamila zvolila i další „černá klisna“ závodu, Michaela Mertová z nedalekých Albrechtic. Míša bezezbytku prodala znalost místní tratě, a přestože si v první polovině závodu nechala soupeřky odběhnout až na přibližně minutový distanc, v závěru dokázala technicky udolat Ivanu Sekyrovou a vybojovala si tak svou první nominaci do reprezentace, ze které měla velikou radost.

Na tentokrát bramborovém pátém místě doběhla Ivana Sekyrová, která dlouho hlídala třetí pozici, ale na posledních třech kilometrech v horském terénu nestačila na Kamilu Gregorovou a Míšu Mertovou hlavně technicky. Ivana neskrývala zklamání, na druhou stranu má ale prý teď alespoň jasno v prioritách pro zbytek sezóny.

Mistrovské nominace se ale rozdělovaly i mezi juniorkami a juniory. Děvčata běžela trať dlouhou pět kilometrů s převýšením 520 metrů. Velmi solidními výkony si nominaci zajistila trojice Petra Kubešová, Michaela Rosenbergová a Kateřina Beroušková. Nelze se však nezmínit o skvělém výkonu věkem ještě mladší žákyně Michaely Stránské z Iscarexu Česká Třebová, která doběhla v juniorkách celkově druhá, na MS však vzhledem ke svému věku startovat nemůže.



V nabité konkurenci juniorů si nominaci vyběhli Petr Frühauf, Pavel Ondrášek a Jan Štochl. Na základě žádosti o divokou kartu pak bylo vyhověno Petru Kaminskému.



Spokojenost s kvalifikací vyzařovala i z reprezentačního trenéra Karla Šklíby, zejména díky tomu, že ve všech týmech se sešlo kvalitní zastoupení. Ochota reprezentovat a zdravý týmový duch je cítit i ze všech reprezentantů, věřme tedy, že na MS předvedou dobré týmové výkony. Je určitě škoda, že ve Slovinsku nebude startovat vítěz kvalifikace Robert Krupička. A stejně tak je škoda, že se Karel Šklíba při oznamování nominace o Robertovi jako o vítězi kvalifikace vůbec nezmínil. Pro nezaujatého diváka vypadala tato scéna opravdu zvláštně. Příznivcům vrchů tak nezbývá než doufat, že se na českých kopcích časem vyjasní nominační kritéria včetně udělování divokých karet a podobné více či méně vyřčené spletitosti.



Ty už ale jdou mimo profesionály i dobrovolníky a nadšence, kteří se podíleli na pořádání jedenáctého ročníku ceny firmy Iscarex, Dolní Morava – Králický Sněžník. Pořadatelé z Iscarexu prodali své letité zkušenosti a připravili pro všechny běžce krásné závody, dobře připravenou a značenou trať, občerstvení a nadstandardní kulturní program, kterým je Králičák vyhlášený. Nominace na MS je jen zpestřením závodu, v němž se bezmála 300 startujících běžců všech kategorií utkalo v souboji s magickou horou a napsalo do historie závodu řadu osobních příběhů.

Pozn. autora: Konečnou podobu nominace vrchařů na MS v běhu do vrchu schválí rada ČAS, která zasedá v týdnu od 23. – 27.8.

Tomáš Klášterecký

(zdroj: Běhy.cz)

Výsledky a fotogalerie závodu

Článek byl publikován 23.08.2010, 08:23:46