Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Pakoštane 2010

Sluníčkomilovné běžkyně, nechce s vámi jet manžel k moři? Nevadí, přidejte se k pražským běžcům, kteří si pod taktovkou Pavla Nováka, jezdí každý rok v květnu zasportovat za sluníčkem k moři. My jsme tak udělaly již podruhé a opět jsme byly běžeckým soustředěním nadšeny. Tentokrát se jelo do Chorvatska, do malé vesničky Pakoštane, která leží mezi Zadarem a Šibenikem na Jadranské riviéře v Dalmácii.

Odjížděli jsme za deštivého počasí a vypadalo to, že to tak zůstane celý týden. První dva dny bylo deštivo a chladno, ale na běhání bylo počasí ideální. Během týdne se počasí vylepšilo, a tak jsme po těžkých trénincích :o) využili i opalování na plážích v Pakoštane.



Okolí Pakoštane bylo pro nás zajímavější, kopcovitější, terén se nám líbil více než v San Francescu v Itálii, kde byla jen rovina. Častým cílem našich výběhů kolem Pakoštane byla nádherná vyhlídka na moře a okolní vesničky. Také jsme si vyběhly kolem obrovského sladkovodního Vranského jezera, které je vyhlášenou přírodní rezervací.



Soustředění zpestřil úterní závod. Pro ženy byl připraven běh na 2,6 km a pro muže trať na 5 km. Závodu se zúčastnil i nejmladší účastník soustředění Honzík, který maminku ujistil, že má vše pod kontrolou a ženskou trať zdolal se ctí. Děvčata z Iscarexu si rozdělila první čtyři místa, v pořadí Míša, Lenka, Adéla a já. Z mužů s velkým náskokem zvítězil Viktor Petronyuk. Dosažené časy se staly rozhodujícími pro rozdělení pátečních štafet na 3x600 metrů a členkou vítězné štafety byla i naše Lenka.



Běhání jsme doplnili vyjížďkami na kolečkových bruslích, volejbalovými zápasy a výlety do nedalekého okolí. Hned v neděli jsme se za deštivého počasí vydali do Zadaru, který nás nadchl, stejně jako Šibenik, zachovalým historickým centrem, plným malebných uliček a obchůdků. V Šibeniku, dříve opevněné město, jsme nakoukli do nádherné katedrály sv. Jakuba, která je na seznamu kulturních památek UNESCA. Neodolali jsme ani výstupu na jednu z pevností v Šibeniku, pevnost sv. Michala, odkud byla nádherná podívaná na okolní ostrovy. V přístavu jsme pak obdivovali luxusní jachty a lodě.



Snad nejhezčí výlet, který jsme podnikli, byl výlet lodí k Národnímu parku Kornati. Park byl založen za účelem ochrany okolních vod, podmořského života a omezení výstavby na ostrovech. Ostrovy jsou takřka neobydlené a díky pastevcům, kteří zde kdysi vykáceli stromy a vypálili křoviny kvůli pěstování trávy pro skot, který by ji spásal, jsou také holé a vyprahlé. Na lodi nás obskakovala příjemná obsluha, mohli jsme si také vyzkoušet loď kormidlovat, což byl nevšední zážitek pro všechny.



Večery jsme stejně jako loni trávili poslechem a zpěvem příjemné muziky, došlo i k výuce country tanců, svým uměním nás potěšila břišní tanečnice Sylva i mim Igor, který nám zahrál pantomimu. Tak jak se nám loni soustředění líbilo, a jak jsme byly překvapeny, jaká parta fajn lidí se na soustředění sešla, tak i letos jsme se výborně bavily a za všechny děkuji Pavlu Novákovi, že jsme již po druhé mohly strávit týden sportování u moře s touto partičkou běžců.



Za Áju, Míšu, Zdenu, Honzíka, Lenku a Mílu Pavla Šimůnková

Článek byl publikován 26.05.2010, 10:30:40