Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Uplakaná hora Lysá, blátivý vrch Sokolí

Cestou do Ostravice jsme se mračili stejně jako počasí, které nutilo stěrače našeho Transportéru kmitat jako o život. Zprávy o sněhu na vrcholu Lysé k dobré náladě také nepřispívaly. Během dopoledne však postupně pršet přestalo, trochu se oteplilo a odpoledne se na nás dokonce na chvíli usmálo sluníčko. Přírodě se zřejmě kluků a holek z X-AIRu zželelo a snažila se jim za jejich poctivou pořadatelskou práci odvděčit.

I přes počáteční klimatickou nepřízeň dorazilo v sobotu na hřiště v Ostravici přes 200 závodníků. Ze sousedního Polska přijelo 22 vrchařů, pro které byl závod kvalifikací na ME. Zúčastnilo se také 8 Slováků a jeden Rus.

Prezentace příjemně odsýpala, dostali jsme trička a dokonce i svoji fotku z loňského ročníku. Pak chvíle nervozity na startu - prásk! a už jsme se přetlačovali na blátivé cestě kolem řeky Ostravice. Za absence vedra se však už pak po sjezdovce a dál po úbočí Lysé hory běželo/šlo relativně příjemně. V cíli nás přivítal fotící Luďa a studící mlha :). Příjemné bylo více než dostatečné občerstvení a na zpáteční cestě dokonce i nějaká ta panoramata...

Cesta zpět na start je sice únavná, ale dá se přežít, zvlášť když dole čeká stánek s točeným pivem, pečená kuřata létají do huby a večer zavoní vynikající stejky :)

Koho zajímají výsledky -> Horský běh na Lysou horu s Agelem


Přes noc opět pršelo a tentokrát to vydrželo i na závod. V neděli ráno jsme se přesunuli do Jeseníku a odtamtud běželi na Sokolí vrch. Organizátoři trasu protáhli až na 9 km. Na vrcholu se nikdo příliš nezdržoval, všichni se spěchali schovat do útulného areálu Priessnitzových lázní. Po takovém běhu do vrchu je chvíle strávená v bazénu či vířivce přímo blahodárná.

Pro juniorské kategorie byl závod kvalifikací na ME. A byli to junioři (Jiří Homoláč a Jakub Bajza), kteří se v celkovém pořadí umístili na prvních 2 místech. Na kratší trase (5,5 km) připravené pro dorostence, dorostenky a juniorky kralovala teprve dvanáctiletá Michaela Stránská. Zřejmě slušnej oddíl, no... :)

Kompletní výsledky -> Běh na Sokolí vrch

Myslím, že mohu za všechny závodníky poděkovat organizátorům obou závodů za připravení bezchybných běhů do vrchu i v takto nepříliš hostinných podmínkách. Snad jen to počasí zkuste příště objednat o něco lepší... :)


Milan Kebrle

Článek byl publikován 01.06.2009, 13:02:52