Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Valašsko - království běhu do vrchu

Vrchařský pohár zavítal minulý víkend do Beskyd. V sobotu se běželo z Frenštátu pod Radhoštěm na Velký Javorník a v neděli z Rožnova na Radhošť.

Sobotní závod kategorie A startoval tradičně od skokanských můstků v lyžařském areálu. Na trať dlouhou 7,1 km s převýšením 527 m se v přesně v 10 hodin vydalo 106 závodníků a závodnic. Pro vítezství si bez větších obtíží doběhl Míra Vítek v čase 30 minut a 31 vteřin. Bez jedné vteřiny 8 minut po něm dorazila do cíle jako první žena Lucka Lauterbachová. Za zmínku jistě také stojí výkon nestárnoucího Franty Kolínka, který se časem 31:57 umístil v celkovém pořadí na 6. místě. Závodu se také zúčastnil letos již čtyřiaosmdesátiletý Oldřich Oškera!
Počasí bylo takřka ideální a nevyhovovalo snad jen Marku Škapovi, který se už těšil, až se v neděli při Běhu na Radhošť trochu zahřeje. :)

A skutečně, jako by tam nahoře někdo Markovi naslouchal, v neděli bylo už od rána teplo a slunečno. Škoda, že voda v bazénu rožnovského kempu vypadala tak nevábně. Jistě by se našlo mnoho zájemců o vykoupání. Naštěstí byl na místě dostatek sprch a točeného piva, takže o chlazení nebyla nouze.
Prvního letošního závodu kategorie Super se zúčastnilo 169 odvážlivců, které na vrcholu Radhoště přivítalo krásné počasí, točené pivo, ionťák a koblihy. Koblih se prý nedostalo na všechny, zřejmě byli někteří běžci po vyčerpávajícím závodě příliš vyhladovělí... Dole v kempu však bylo připraveného občerstvení dostatek, myslím, že nikdo nepřišel zkrátka.
Škoda té nepříjemnosti se ztraceným batohem Dáši Kubrové. Osobně nevěřím, že by ho vzal někdo z běžců. Možná by stálo za to uvažovat o igelitových pytlích označených startovními čísly majitelů a vydávat je pak jen osobně lidem se stejným číslem na hrudi. Vím, je to starost navíc, ale nebezpečí podobného incidentu je pak prakticky eliminováno.
Vyhlášení proběhlo v až úmorném vedru v rožnovském kempu. Celkovým vítězem se stal Polák Mercin Swiecz v čase 33:12, když doběhl o pouhých 8 vteřin před druhým Ondřejem Horákem. Nejrychlejší ženou se stala veteránka Irena Šádková časem 39:46.

Oba závody byly dle mého názoru velmi dobře připraveny a patří za ně organizátorům dík!

Článek byl publikován 15.05.2007, 15:07:59